BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


2018 TÜRKİYE-SUUDİ ARABİSTAN KÜLTÜR YILI OLACAK

Ülkemize gelen turist sayısı artan Suudi Arabistan ile 2017-2018 yılları karşılıklı Kültür Yılı olacak. Yıl boyunca iki ülkede konser, sergi, sinema, tiyatro gibi etkinlikler gerçekleştirilecek

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Waleed Elkereiji’yi bakanlıkta kabul etti. Görüşmede iki ülke arasında turizm ilişkilerinde gelinen son durum ele alındı. Büyükelçi Elkereiji, ülkelerinden Türkiye’ye turist sayısının arttığını, ayrıca havaalanında KDV iadesi alınmasında Suudi Arabistan’dan gelen turistlerin ilk sıralarda yer aldığını, bunun da turistlerin sadece gezme amaçlı değil, aynı zamanda alışveriş amaçlı da geldiğini gösterdiğini belirtti. 

42 Yıl Sonra İlk Anlaşmayı Bakan Avcı İmzalamıştı

İki ülke arasında ilk olarak 1974’te imzalanan Kültür İşbirliği Anlaşmasından 42 yıl sonra 30 Eylül 2016’da Kültürel İşbirliği Uygulama Programı Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve Suudi Arabistan Krallığı Kültür ve Enformasyon Bakanı Adel bin Zaid Al-Toraifi tarafından imzalanarak hayata geçirilmişti. Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki kültürel işbirliği uygulama programı ile her iki ülkenin kültür bakanlıkları, 2017-2018 yıllarında, karşılıklı kültür yılları gerçekleştirmek üzere birlikte çalışacaklar. Program, kültürel tanıtım ve festivaller, müzik ve sahne sanatları, edebiyat, kütüphaneler, kültürel mirasın korunması ve restorasyonu, çocuk kültürü, plastik sanatlar, kültürel ve sanatsal sergi malzemelerinin değişimi ile bireylerin ve grupların ziyaretlerini kapsıyor. 

Kültür Yılı Çalışmaları Sürüyor

Bakan Avcı’nın Büyükelçi Elkereiji’yi kabulünde Kültür Yılı konusu da gündeme geldi. Bunun için iki ülke heyetlerinin karşılıklı ziyaretleriyle çalışma takvimi oluşturulacak ve Kültür Yılı kapsamında yapılacak etkinlikler belirlenecek. Bakan Avcı, yakın zamanda Suudi Arabistan’a gideceğini, Arap Turizm Örgütü Başkanı Dr. Bandar Bin Fahd Al Fuhaid ve muhatap bakanlarla çeşitli görüşmelerde bulunacağını söyledi. Bakan Avcı, Büyükelçi Elkereiji’ye ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülkenin her alanda olduğu gibi kültür ve turizm alanında da daha ileriye gideceğini, 11 Mayıs 2017’de Rize’de gerçekleştirilen MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) Zirvesine katılan Suudi yatırımcılarla yaptıkları görüşmelerin de bu açıdan çok önemli olduğunu belirtti.
(15.06.2017)

  • 1.jpeg
  • 2.jpeg